Kaj je Miskantus?

Miscanthus x giganteus ali Prstasti trstikovec je NEINVAZIVNA in STERILNA C4 rastlina
 

MISKANTUS ~ Miscanthus x giganteus je C4 rastlina toplega klimata, kot taka fiksira CO2 tudi pri močni svetlobi in manjši koncentraciji CO2. Miskantus je triploidni hibrid med tetraploidom Miscanthus x sacchariflorus in diploidom Miscanthus x sinessis. Izvira iz širšega področja jugovzhodne Azije. Porašča okolja od tropskih do subtropskih področij.
 
V Evropo so ga prinesli danski trgovci v prvi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja. Od takrat se površine posajene z Miskantusom povečujejo iz leta v leto. V Evropi in na ameriškem kontinentu nastajajo novi nasadi velikosti nekaj 100 ha na letni ravni. V Sloveniji ga je okrog 20 ha. (Avstrija: 6.000 ha; Nemčija: 40.000 ha; Francija: 20.000 ha; Poljska 8.000 ha; Velika Britanija 60.000 ha; Belgija: 1.200 ha; Madžarska: 500 ha; Srbija: 50 ha). Sadimo ga s pomočjo sadik ©, ki jih pridelamo s pomočjo tkivnih kultur kot in-vitro podtaknjence v laboratoriju. Mikropropagacijski postopek tkivnih kultur (in-vitro) je avtorsko zaščiten proces pridelave sadik (copyright ©).

Zaradi svojih lastnosti je Miskantus vsestransko uporaben kot neoporečna ekološka surovina. V Sloveniji ga najbolj uporabljamo kot biomaso in Iz njega pridelani peleti in briketi imajo visoko kurilno vrednost (19,6 kJ/kg 4.683 kcal/kg - 4,50 MWh/t). Ko ga primerjamo z navadno biomaso so vrednosti PM10 in PM2,5 prašnih delcev zanemarljivo majhne.
 
 
AVTARKIJA, zavod za obnovljive vire energije Murska Sobota so. p., Radovci 64, SI-9264 GRAD, PE Markišavska cesta 3 A,
SI-9000 Murska Sobota T:+386 (0)59 240 050 | M:+386(0)31 324 370 | E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. | W: http://www.miskantus.si

 
 

Miskantus kot obnovljivi viri energije (biomasa) nam zagotavlja trajno povezavo med energijo, ekologijo in ekonomijo. Z njim lahko ustvarjamo dodatni vir zaslužka na podeželju in s tem izboljšujemo socialni status prebivalstva. Lahko planiramo strateško pridelavo biomase za komercialno uporabo kakor tudi samooskrbo v lastnem gospodinjstvu. Izkaže se kot ekonomsko opravičljiv energent za objekte širšega družbenega pomena kot so javne ustanove, zavodi, šole, vrtci in podobno. To je rastlina, katere nasad nam daje konstantni pridelek biomase v obdobju od 25 let brez dodatnega vlaganja.
 
To je večletna rastlina z velikim letnim donosom biomase s steblom visokim od 3 do 4 metrov. Miskantus se v največji meri prideluje kot kurilna biomasa. Uporabljamo ga tudi kot gradbeni material (izolacijski materiali, lahke stenske in talne plošče, zamenJavascript za azbest), kot surovino v pridelavi papirja in celuloze (tehnični papir, karton) in v pridelavi bio-razgradljivih materialov, ter kot poljedelsko kulturo, ki izboljša kakovosti zemljišča, kakor tudi za remediacijo onesnaženih tal s težkimi kovinami in pesticidi. Zaradi pozitivne bilance pri emisiji CO2 plinov se ga uporablja kot dodatek premogu v sežigalnicah.

Samostojno vegetativno se ne razmnožuje zato ga sadimo s spomočjo sadik ©. Ker rastlina ne oblikuje semena je njeno razmnoževanje po prostoru počasno in neenakomerno je NEINVAZIVNA. Za postavitev nasada se uporablja sadika, ki da do 30% večji donos (hitreje da polno biomaso) v primerjavi z rizomom. Nadzemna rast stebla se začne na spomlad ko je temperatura tal med 10 - 12 °C. V teku meseca aprila se začne rast stebla in listja. Steblo miskantusa ima hiter rast, je trdo in je odporno na poleganje. Že v prvem letu razvoja konec avgusta lahkodosega višino dveh (2) metrov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AVTARKIJA, zavod za obnovljive vire energije Murska Sobota so. p., Radovci 64, SI-9264 GRAD, PE Markišavska cesta 3 A,
SI-9000 Murska Sobota T:+386 (0)59 250 040 | M:+386(0)31 324 370 | E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. | W: http://www.miskantus.si
 
 
 
 
 
 
 
Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates